Niet te missen

De absolute musts van het Pays d’Arlon! We delen graag onze suggesties en favorieten. Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Gallo-Romeins erfgoed

Welkom in Aarlen, een van de drie oudste steden van België! In de Romeinse tijd heette Aarlen ‘Orolaunum’. De stad was ideaal gelegen op een kruising van twee belangrijke wegen: de heerweg Reims-Trier en de heerweg Metz-Tongeren. Aarlen kan bogen op 2000 jaar geschiedenis en heeft een rijk Gallo-Romeins erfgoed dat zeker een bezoekje waard is. Je kan je vergapen aan twee Romeinse torens of de indrukwekkende overblijfselen in het Musée Archéologique (archeologisch museum). Een uitzonderlijk erfgoed dat bewaard, gedeeld en absoluut bezichtigd moet worden in Aarlen!

  • Tour Jupiter (Jupitertoren): zichtbaar vanaf de Rue du Marquisat in Aarlen
  • Tour Romaine (Romeinse toren): enkel te bezichtigen tijdens een gegidste rondleiding – Grand Place, Aarlen
  • Musée Archéologique (archeologisch museum)
  • Parc Archéologique (archeologisch park) – Rue des Thermes Romains, Aarlen
  • Gallor-circuit
  • Gallo-Romeinse zuil

Maitrank

Maitrank is hét aperitief van het Pays d’Arlon. De drank wordt bereid met witte wijn en Lievevrouwebedstro, een typische plant uit de streek. Niet te missen!

Ambassadeurs van Maitrank:
In 2013 werd het label ‘Ambassadeur du Maitrank’ in het leven geroepen voor horecazaken die artisanale Maitrank aanbieden.
Aan dit bord herken je horecazaken in het Pays d’Arlon die als ambassadeur zijn erkend en waar je dus een handgemaakte Maitrank van hoge kwaliteit kan degusteren. Aarzel niet om er binnen te gaan!
Zie de lijst van horecazaken in onze folder. Ook verkrijgbaar bij onze onthaal.

De Belvédère

Een adembenemend uitzicht! Bij helder weer biedt de Belvédère een prachtig panorama over de omgeving van Aarlen en de drie buurlanden.
Beklim de 144 treden van de toren en geniet van het indrukwekkende 360°-uitzicht. Zeker een bezoekje waard!

Nobressart, een van de mooiste dorpen van Wallonië

Midden in een glooiend landschap ligt het dorpje Nobressart, dat als een van de mooiste dorpen van Wallonië wordt beschouwd. Laat je charmeren door de oude boerderijen en de rustige straatjes in een groene omgeving. Ontdek het dorpje tijdens een wandeling van 5 km, met prachtige landschappen, natuur en historische overblijfselen die niet bij het grote publiek bekend zijn.

De kerk Saint-Martin (Sint-Maartenskerk)

De kerk Saint-Martin (Sint-Maartenskerk) is zeker ook een uitstapje waard! Dit prachtige gebouw staat sinds 2002 op de lijst van beschermd erfgoed van het Waalse Gewest en is vooral indrukwekkend door zijn toren van 97 m, die je al van ver kan zien in het landschap van Aarlen.
Neem gerust een kijkje binnen. Vooral de magnifieke glas-in-loodramen zijn de moeite waard.
Het beste moment om de kerk te bezoeken is in de late namiddag, wanneer de stralen van de ondergaande zon door het roosvenster schijnen.

Domaine du Clémarais

In het hart van de stad Aubange ligt het Domaine du Clémarais, een grote kasteelhoeve met een mooie binnenplaats ervoor. De aanleg van het eerste kasteel begon in de 14e eeuw en werd voltooid rond 1422. Het enige overblijfsel uit die tijd is een vierkante toren die de Tour aux Effraies (Uilentoren) wordt genoemd en vlak ervoor ligt. Van het tweede kasteel, dat in de 17e eeuw werd gebouwd, zijn enkel de bijgebouwen overgebleven: in het ene is het Syndicat d’Initiative gevestigd en in het andere een sporthal. Het hoofdgebouw van het derde kasteel dateert van 1839.

De voormalige abdij van Clairefontaine

De ruïnes van de abdij van Clairefontaine liggen midden in de natuur en kunnen in alle rust in een groene omgeving worden bezocht. De kapel Notre-Dame du Bel Amour uit de 19e eeuw, de kleine ondergrondse galerijen en de mooie wandelingen in de buurt mag je zeker niet missen!